Bra tips inför att byta fönster

Är det ett fönsterbyte på gång? Då är det en del saker att tänka på innan detta ska göras. Här kommer det lite tips på vad du ska fundera över innan du byter fönster. 

När det är dags för ett fönsterbyte och dags att välja nya fönster så är det inte bara energieffektivitet och pris man ska titta på. Det är bra att se till att välja fönster som fyller en viktig funktion för boendet. Det gäller att välja rätt material på sina fönster, då man helst vill att de ska hålla i flera decennier. Man bör även planera in sin egen arbetsinsats.

Funderar du på att satsa på energisnåla kvalitetsfönster, alltså byta fönster till sådana som är energimärkta, så finns dessa i tre material. Det är trä, aluminium och PVC som är plast. Det finns även aluminiumklädda träfönster och pvc-fönster med färglackade aluminiumprofiler på utsidan. Ett bra ställe med undethållsfria fönster, är förresten Westcoast Windows

Träfönster är det som är allra vanligast att se i Sverige. Dessa finns att få i nästa alla utföranden. De tillverkas även ofta i Sverige. Träfönster är traditionellt i furu, men det finns dyrare alternativ, med teak och ek. Att byta fönster till träfönster har fördelen att det är billigt och miljövänligt. Dock måste de regelbundet underhållas.

För och nackdelar med olika typer av fönster

Fördelar med träfönster är att de har ett lågt pris, finns i stort utbud och kan renoveras. Nackdelar är att de kräver underhåll, har ett kortare livslängd och att de kan komma i ojämn kvalitet.

Fördelar med aluminiumfönster är att det knappt behöver underhållas, de är tåliga och går att kombinera med trä. Nackdelar är att de har lite högre pris än trä eller pvc fönster.

Så det gäller att du tänker till inför ditt fönsterbyte, vad för material du vill ha och hur det ska kombineras.

7 Apr 2017