Då det är renoveringsdags

Har du också ett hus "med stor potential", som det heter på mäklarsvenska? Det kan vara "charmigt", som det brukar stå i mäklarannonser med hus som ska renoveras, men också kostsamt, om det blir fel. Som amatör är det inte lätt att navigera mellan de olika sakerna som behöver renoveras. Vissa saker bör man absolut inte göra själv, VVS, elledningar, takläggningar, grundgjutning och liknande. Däremot kan man ofta göra en hel del själv, som fasadrenoveringar och renoveringar inomhus. Det är kreativt, så länge man inte har barn som springer bland alla målarattiraljer. Eller hur? Det är nästan jobbigare att vara den som tar hand om barnen, medan den andra föräldern i lugn och ro får ägna sig åt det hen vill.

Få råd om hur man gör

Jag tror att vi renoverar och bygger som aldrig förr, åtminstone om man ska tro alla TV program som "Äntligen hemma", "Bygglov" och alla andra byggprogram. Och det är väl bra, det är välkommet med alla råd man får den vägen, men vill man ha riktiga proffs att rådfråga innan man lägger lister på golvet eller spacklar fasaden, kan den här sajten vara till god hjälp. Det är en bygguide på nätet. Jättebra sajt, som talar om vad man som lekman kan göra och när man bör anlita proffsen. Själv har jag läst mycket av vad en professionell hantverkare tycker att man ska göra.

Var rädd om det viktiga

Säkerheten är a och o då man renoverar. Jag har sett fasader som saknar byggställningar då de renoveras. Utan byggställningar, kan du inte få ut på försäkringen till exempel, om något skulle hända dig. Eller kapade elledningar som ser helt förfärliga ut. Det är inte att leka med eldragningar och det är lätt hänt, om man är en händig person, att tänka att det där fixar jag själv. Gör inte det. Det kan riskera dig och din familj, och ingen blir glad om något händer på grund av elfel. Med andra ord, gäller det att ha självinsikt om vad du kan och inte kan. Det får jag påminna mig själv om, då och då. Då kan renoveringen bli ett roligt och kul projekt att ägna sig åt. Lycka till!

23 Jun 2017