Den medfödda kreativiteten

De människor man möter som överlag verkar mest harmoniska är de som aktivt arbetar kreativt - åtminstone är de harmoniska under tiden de får arbeta. Det finns så mycket man får utlopp för när man arbetar kreativt, man går in i en sorts bubbla där tid och rum slutar påminna en om sin existens. Det är inte för inte som man kallar olika skapande former för terapi.

Träning ger färdighet

När man tittar på barn så kommer kreativt skapande naturligt för dem. Jag har en åttaårig systerdotter som gör egna armband med Loom Bands och det är fascinerande hur hon kan skapa i timmar utan att tröttna, och sedan fortsätta nästa dag igen, och nästa. Jag tror att Vivi, som hon heter, har gjort flera hundra armband och de blir stegvis mer och mer komplicerade. Jag tänker att det kanske är dags att introducera nya material och tekniker, men så länge hon är nöjd med sina loom bands så får hon syssla med det. Det är underbart att se en människa så uppslukad av kreativt arbete och jag måste erkänna att det är väldigt mysigt att sitta och tillverka dessa små armband.

När det gäller träning vs. talang så tror jag att just talangen är en ganska liten del i att bli riktigt duktig på något. Kanske är det den avgörande faktorn som skiljer de exceptionella från de väldigt duktiga, men vem som helst kan lära sig att tillverka vackra och praktiska ting och ju mer tid man lägger på hantverket, desto duktigare blir man. Alla kan skapa - vi är födda för just detta!

7 Jan 2019