Ett hem i tiden

När vi var barn skojade vi ibland hemma om att kunna släcka lamporna i taket genom att klappa med händerna tre gånger. Det var jag och min pappa som lekte ofta med tankar som denna och skrattade som om det var rena fantasier. Idag är sådana funktioner, och många fler lika fascinerande, verklighet. Konceptet smarta hem innebär att man kan styra hemmets funktioner med sin smartphone eller surfplatta - allt från garageporten till brödrosten. Det handlar i korta ordalag om att automatisera hemmet.

Automatisera mera

Det mesta kan faktiskt automatiseras och med våra fantastiskt smarta telefoner, plus specifika appar då förstås, så kan vi styra det mesta från soffan eller sängen. Det gäller förstås att se till så att man köper kvalitativa system och produkter så att man inte riskerar strul. Inget är så enerverande som ett smart hem som inte fungerar.

Utvecklingen går obönhörligt framåt

För inte så länge sedan fick vi pumpa upp vårt vatten ute i trädgården och saker som elektrisk ström och telefoner var lika fantasieggande för folk som klappstyrt ljus var för mig och min pappa i barndomshemmet. Jag tror att vi ska välkomna utvecklingen och anamma sådant som är positivt. Samtidigt måste vi förstås göra oss medvetna om hur vi kan styra utvecklingen i en positiv riktning så att den inte förstör för Moder Jord och kommande generationer.

Ett hem i tiden styrs genom mobilen, men det källsorterar också, samt drivs av förnybar el.

5 Mar 2019