Kameraövervakning utomhus - vad gäller?

Den gamla Kameraövervakningslagen ersattes 2018 med den nya Kamerabevakningslagen och det gjorde det lättare för både privatpersoner och företag att använda övervakningskamera utomhus utan att behöva söka tillstånd. Men vi bryter ner och förenklar det lite till så att det blir tydligt:

  • Privatpersoner: Omfattas inte av Kamerabevakningslagen och kan övervaka med utomhuskamera och inomhuskamera utan att söka tillstånd. Detta så länge man upplyser om att platsen är övervakad och att kameran inte filmar utanför den egna tomten. 
  • Företag: I normalfallet räcker det med att du informerar om att det filmas, och att det tydligt framgår VEM som övervakar. Det man bör ta hänsyn till är GDPR och därför göra en intresseavvägning mellan personlig integritet vs rättslig grund. 

Vill du veta mer om hur kamerabevakningslagen fungerar hänvisar vi till https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/kamerabevakningslagen/ eftersom vår text endast är en kort sammanfattning. 

Kameror för privatpersoner

Det finns gott om ställen som säljer utomhuskameror för övervakning och i ärlighetens namn ska vi säga att många av dem är rätt kass. De tål inte väta och immar igen och gör det omöjligt att identifiera personer som fastnat på film. Hos www.prylstaden.se kan du däremot hitta bra utrustning som inte är jättedyra. Det bästa med de kamerorna är att du inte behöver anlita en firma för att sätta upp dem. de är väldigt enkla att montera på egen hand. Så leta upp ett bra träd, eller en stolpe, och sen är det bara att börja skruva så är din trädgård bevakad. 

17 Feb 2020