Kan lågt testosteron orsaka hjärndimma?

Även om det är sant att testosteronets primära funktioner är sexuell lust och sexuell funktion, finner forskare att testosteron påverkar mycket mer. En ytterligare potentiell roll för testosteron är kognition eller att hjälpa dig att tänka.

Även om testosteron inte är det enda hormonet som är involverat i kognition, tyder forskning på att hormonet kan spela en roll i hjärnans hälsa. 

Hur påverkar testosteron din hjärna?

Testosteron är en typ av hormon som kallas androgen. Forskare har identifierat att det i hjärnan finns specifika androgenreceptorer. Tänk på dessa receptorer som ljusbrytare som bara androgenhormoner kan aktivera.

Forskare vet också att testosteron kan passera blod-hjärnbarriären. Denna barriär är en skyddsmekanism i din hjärna som är utformad för att hålla ämnen som potentiellt kan skada den ute och släppa in andra ämnen (inklusive vissa mediciner). Det faktum att testosteron kan passera blod-hjärnbarriären betyder att det kan orsaka vissa förändringar i tänkande eller hjärnans funktion.

Forskare har också funnit att testosteron har en skyddande effekt på hjärnan. Du kan även läsa mer om testosteron  på Testosteron.se.

Kan lågt testosteron orsaka hjärndimma eller andra psykiska problem?

Kognitiv försämring tenderar att inträffa med åldrande. Testosteronnivåer tenderar också att minska med åldrande. 

Ibland orsakar låga testosteronnivåer symtom som svårigheter att upprätthålla erektion eller låg sexlust. Människor tenderar att koppla dessa mer till lågt testosteron, men det kan också orsaka symtom som inte verkar kopplade till testosteron till en början. Dessa ospecifika symtom inkluderar:

  • påverkat minne
  • trötthet eller låga energinivåer
  • minskad fysisk styrka
  • ökad irritabilitet
  • högre fall av depression

Om du har dessa symtom och inte kan identifiera en annan bakomliggande orsak (som att vara uppe sent på natten eller en dålig kost), kan låga testosteronnivåer spela en roll.

20 Mar 2023