Rökningen skadar hjärnan

Rökning av vanliga cigaretter är skadliga för hjärnan, bland mycket annat. De förstår ju våra inre organ, vilket av förklarliga skäl inte syns på utsidan. De förstör lungorna, halsen och det är allmänt känt. Dock är det inte lika känt att rökning förstör hjärnan. Ja det är sant. Man får sämre minne då hjärnbarken blir tunnare av rökning. I vanligt åldrande sker en gradvis förtunning av hjärnbarken men med rökning accelererar den vilket gör att rökare får ett snabbare åldrande, skriver tobaksfakta.se.

– Vi fann att såväl rökare som tidigare rökare hade områden med tunnare hjärnbark än de som aldrig rökt. Personer som slutat röka verkade delvis återbilda tjockleken på hjärnbarken. Även om en återhämtning är möjlig tar den väldigt lång tid. Också de som slutat röka för 25 år sedan hade tunnare hjärnbark än normalt, neurologen Sherif Karma från McGill-universitetet i Montreal till tidningen Mirror.

Byt ut cigaretten till en elektrisk

Nu när vi vet vad rökning ger för skadliga effekter på vår kropp kan det vara bra att byta ut cigaretten mot en elektrisk. Varför då? Är det inte bara att sluta? Ja, har du någonsin pratat med en inbiten rökare, eller kanske du själv är rökare, vet du att det inte är särskilt lätt att sluta. Hemsidan drugsmart.com skriver att nikotin ger en ökad hjärtfrekvens, högre blodtryck och ökad ämnesomsättning. Då nikotinet når hjärnan aktiveras nikotinreceptorerna och signalsubstansen dopamin utsöndras i hjärnan. Hjärnan ger rökaren en belöning, liknande då man vinner någoting, blir spelberoende eller alkoholist. Det är samma signaler till kroppen. Yes, det här var bra, fortsätt med det!

Fördelar med elektriska cigaretter

Det som är en av fördelarna, bland många, är att du fortsätter röka men får inte i dig de 4000 olika skadliga ämnena som vanliga cigaretter innehåller. I ställer får du visserligen i dig nikotin, men slipper kolmonoxid, tjära och arsenik, bland annat. Istället innehåller de elektriska propylenglykol och glycerin och vattenånga. Propylenglykol och glycerin används bland annat i snus för att hålla den fuktig. Resten är ofarlig vattenånga. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt att byta till e-cigaretter. De kostar mindre. På eqcigs.se kan du jämföra priser och vad det kostar att röka elektriska istället för vanliga cigaretter.

E-cigaretter hjälper dig sluta röka

Med e-cigaretter behåller du vanan av att röka. Många säger att det är vanorna som man har lagt till sig med, som är svårast att bryta. Man tar en cigarett efter maten. På puben vill man ha en eller flera cigaretter för alkohol och nikotin hör ihop, tycker de. Med en e-cigarett har du kvar vanorna, men du har bytt ut dem mot cigaretter med mindre skador. Sedan kan du byta ut nikotinet när du röker e-cigaretter. Och då hardu ju slutit röka. Så var rädd om din hjärna och sluta röka!

29 Jul 2017